Sylwetka pieczarki i pietruszki– dopasowanie ubrań

Kategoria: Styl życia Opublikowano: niedziela, 26 luty 2012 Izabela Zaloudik

Kolejny, ostatni artykuł z cyklu jak dopasować ubrania do sylwetki. Tym razem opisujemy kształty: „Pieczarka” i „Pietruszka”.

CZĘŚĆ 6.t-pieczarka-mala
Sylwetka znana jako „Pieczarka” (T) – figura ta jest mało kobieca, ponieważ charakteryzują ją szerokie ramiona i małe piersi, a także wąskie biodra i wydłużona talia oraz szczupłe, długie nogi, dlatego należy skupić się na wyeksponowaniu atrybutów kobiecych. Należy podkreślić biodra i optycznie zmniejszyć ramiona.


y-pietruszka-malaOpisujemy tu również sylwetkę typu „Pietruszka” (odwrócony trójkąt - Y) – którą charakteryzują szerokie ramiona i duże piersi, a także wąskie biodra i wydłużona talia oraz szczupłe, długie nogi, dlatego skupiamy się na wyrównaniu proporcji oraz eksponowaniu atrybutów. Odciągamy uwagę od góry, optycznie zmniejszamy ramiona, podkreślamy wąską talię i biodra oraz eksponujemy długie nogi.
Obie sylwetki ze względu dużego podobieństwa, opisujemy razem, a uwagę należy zwrócić na pewne szczegóły w propozycjach ubiorów w zależności od wielkości biustu.

 

 

  • zaczynamy od bielizny modelującej, która doskonale doda nam kobiecych kształtów lub je wyeksponuje i jest seksowna; dla małego biustu ideale są biustonosze push-up, usztywniane oraz gorsety, a przy większych biustach wybieramy biustonosze o fasonie plunge, również usztywniane oraz gorsety; dobrze służą figi z głęboko wyciętymi nogawkami,
  • ważne jest odpowiednie balansowanie kolorem – jasny na dole, a ciemniejszy na górze,
  • fasony: w górnych partiach ciała korzystne są pionowe cięcia bez zbędnych ozdób i drapowań, delikatne wzory kwiatowe i esy-floresy, grochy i kropki, lub duże wzory w dolnych partiach,
  • poszerzamy dolną partię ciała wybierając fasony rozszerzane ku dołowi i odwracając uwagę od ramion, a tym samym wyrównujemy proporcje ciała,
  • wąskimi krojami podkreślamy szczupłą talię i płaski brzuch, efekt ten potęguje włożona bluzka w spodnie lub w spódnice,
  • luźne, ale nie workowe kroje dodają objętości, a dopasowane i jasne stroje podkreślają atuty sylwetki,
  • odpowiednim dekoltem akcentujemy piersi: można pozwolić sobie na dekolt typu łezka (do małego biustu - ale nie za szeroki) lub serek (do dużego biustu - ale nie za głęboki), jednak najlepsze są wąskie dekolty (rozpięte kołnierze na stójkach),
  • skupiamy się na tuszowaniu szerokich ramion rękawami wąskimi, do łokcia, lub bolerkiem, optycznie zwężają też wysoko wszyte rękawy (typu raglan), obowiązkowo unikamy wszystkiego co je poszerzy np. poduszek na ramionach, szerokich i dużych kołnierzy, bufek, falban, szerokich dekoltów w serek i szerokich łódek, szerokich rękawów,
  • nigdy nie nosimy bluzek odsłaniających łopatki, możemy natomiast nosić bluzki bez rękawów i na ramiączkach,
  • zaletą dużych kieszeni w żakietach i spodniach jest poszerzanie dolnych partii ciała równoważąc górę,
  • wybierając suknie i spódnice w kształcie litery A optycznie powiększamy małe biodra,
  • kilka cm więcej na biodrach uzyskamy falbaniastymi spódnicami, bombkami, plisami, szerszymi spodniami oraz dużymi wzorami a także jaśniejszymi kolorami,
  • długie nogi eksponujemy wysokimi stanami spódnic i spodni, oraz obcisłymi dżinsami, spodniami 3/4 lub cygaretkami, legginsami i rurkami, a także zakładając przeźroczyste rajstopy do spódnic sięgających kolan,
  • jeśli chodzi o buty to nie ma przeciwwskazań, te na szpilce, koturnie lub słupku dodają wzrostu i pięknie eksponują, ale pamiętajmy - każdy fason pasuje do zgrabnych i długich nóg,
  • uwaga o dodatkach: długie kolczyki, zwisające naszyjniki i wisiory – wysmuklają szyję i tworzą korzystną pionową linię; bransolety, szerokie paski, optycznie równoważą sylwetkę i czynią strój wykończonym.