Sztuka prawidłowego nakrywania stołu

Kategoria: Styl życia Opublikowano: poniedziałek, 02 lipiec 2012 Renata Kuroczycka

Znajomość zasad właściwego nakrywania stołu jest niezbędnym elementem planowania każdego większego przyjęcia. Umiejętnie rozłożona zastawa stołowa świadczy nie tylko o staranności gospodarzy, ale także o ich kulturze bycia i obyciu towarzyskim. 

 

nakrycie stołu dla drugiego dania oraz deseru

 

Prawidłowe nakrycie stołu dla drugiego dania oraz deseru. Należy zwrócić uwagę, aby nóż zawsze leżał ostrzem w stronę talerza, widelec ząbkami do góry, a łyżka czy łyżeczka wypukłą stroną do dołu.

 

 

 

nakrycie stołu dla zupy

 

Prawidłowe nakrycie stołu dla zupy, drugiego dania, deseru oraz wina. Talerz na zupę stoi na talerzu do drugiego dania. Warto pamiętać, że kieliszki do wina powinny mieć długą stopkę.

 

 

 

 

 

nakrycie stołu dla zupy, dania rybnego, dania mięsnego, deseru oraz wina dwóch gatunków

 

Prawidłowe nakrycie stołu dla zupy, dania rybnego, dania mięsnego, deseru oraz wina dwóch gatunków. Na talerzu do drugiego dania stawia się mniejszy talerzyk do ryb, a na nim talerz na zupę. Najbliżej talerzy stawia się kieliszek do czerwonego wina, dalej (i nieco na lewo) kieliszek do białego wina.

 

 

 

 

sposoby efektownego ułożenia serwetek stołowych

 

Kilka sposobów efektownego ułożenia serwetek stołowych. Przystępując do jedzenia, serwetki w żadnym razie nie należy zakładać za kołnierz! Można ją odłożyć na bok lub położyć na kolanach.

 

 

 

 

 

 

ABC stołowego savoir-vivre’u:

  • Żadne uroczyste przyjęcie nie może odbywać się na ceracie. W tym wypadku niezbędny jest tradycyjny obrus tkaninowy. Wersja uniwersalna – kolor biały, wersja opcjonalna – delikatne kolory pastelowe. Najlepiej trzymać się zasady: im mniej wzorzysty obrus, tym bardziej elegancki wygląd stołu.
  • Gustowna zastawa stołowa nie powinna być zbyt kolorowa, bo wówczas wygląda krzykliwie. W razie wątpliwości najlepiej użyć białych talerzy i naczyń (ten wybór ma pewną zaletę: cały wystrój stołu można skompletować z różnych zestawów, a i tak wszystko będzie do siebie pasowało). Całkowicie biały stół (obrus oraz zastawa) może wyglądać nieco monotonnie. Warto przełamać tę biel ładnymi dodatkami (serwetkami, kwiatami itp.).
  • Kwiaty na stole są mile widziane pod warunkiem, że nie jest to olbrzymi bukiet, który zajmuje dużo miejsca, a przy okazji zasłania potrawy oraz siedzących gości.
  • Zużyte naczynia należy natychmiast wynosić i zastępować czystymi. Dzięki temu stół przez cały czas przyjęcia będzie wyglądać schludnie i elegancko.
  • Jeżeli w przyjęciu uczestniczą małe dzieci, najlepiej przygotować dla nich osobny stolik, przy którym będą siedziały wszystkie razem. Jeśli gospodarze chcą ugościć dzieci przy głównym stole, można posadzić je w jednej grupie, oddzielnie od rodziców.
  • Do nabierania dań z waz czy półmisków należy podać specjalne przybory przeznaczone do konkretnych potraw (chochelki do zup, łyżki sałatkowe do surówek i sałatek, dwuzębne widelce do pieczeni itp.).
  • Warto przeczytać również artykuł Sposoby podawania potraw.