Przyprawy w kuchni - samodzielne mieszanki

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: czwartek, 03 grudzień 2015 Renata Kuroczycka

Zioła obecne są w kuchni od najdawniejszych czasów. Dzięki nim każde danie uzyskuje swój niepowtarzalny smak i aromat. Pomagają również w prawidłowym trawieniu nawet cięzkiego posiłku.

Czytaj więcej: Przyprawy w kuchni - samodzielne mieszanki

Makaron w naszej kuchni

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: czwartek, 19 listopad 2015 Renata Kuroczycka

Makaron przywędrował do nas z Włoch, gdzie już od ponad 500 lat stanowi jedną z żelaznych pozycji jadłospisu. Używany jest zarówno w postaci dodatków czy przystawek, jak i w roli samodzielnego dania głównego, a nawet deseru.

Czytaj więcej: Makaron w naszej kuchni

Zdrowe pieczywo - o czym warto wiedzieć

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: piątek, 14 wrzesień 2012 Renata Kuroczycka

Najzdrowszym pieczywem polecanym przez większość dietetyków jest ciemne pieczywo pełnoziarniste. Takie pożywienie doskonale współgra z naszą florą bakteryjną w jelitach, jesteśmy bowiem do niego przyzwyczajeni już od wielu stuleci.

Czytaj więcej: Zdrowe pieczywo - o czym warto wiedzieć

Kuchnia śródziemnomorska, czyli naturalna dieta

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: czwartek, 15 październik 2015 Renata Kuroczycka

Kuchnia śródziemnomorska
Nazwa pochodzi od krajów leżących nad Morzem Śródziemnym; dotyczy głównie kuchni włoskiej, greckiej, francuskiej oraz hiszpańskiej. Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą dla mieszkańców Europy i przez wielu specjalistów od żywienia określana jest mianem „diety naturalnej".

Czytaj więcej: Kuchnia śródziemnomorska, czyli naturalna dieta

Naleśniki - niedoceniony uniwersalizm

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: piątek, 24 sierpień 2012 Renata Kuroczycka

Szybka i bardzo uniwersalna potrawa. Naleśniki można podawać zarówno w wersji deserowej na słodko, jak i w wersji obiadowej z sosem oraz konkretnym farszem.

Czytaj więcej: Naleśniki - niedoceniony uniwersalizm

Podkategorie

  • Jedzenie, które leczy

    Przepisy kulinarne, które oprócz walorów smakowych są znakomitymi lekarstwami na różne dolegliwości.