Cukier w kuchni - rodzaje

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: poniedziałek, 06 sierpień 2012 Renata Kuroczycka

Pierwszą substancją sładzącą, jaką poznał człowiek był miód z leśnych pszczelich barci. Europejczycy słodzili miodem napoje i potrawy aż do połowy XIX wieku, dopóki nie upowszechnił się cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. W Indiach już od 3 tysiąclecia p.n.e. wykorzystywano trzcinę cukrową. We współczesnej można używać kilku rodzajów cukru. Do najpopularniejszych należą cukier buraczny, trzcinowy, drzewny, owocowy oraz cukier ze stewii.

Czytaj więcej: Cukier w kuchni - rodzaje

Dieta zgodna z grupą krwi

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: piątek, 29 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

Krew odgrywa ogromną rolę w ewolucji gatunku ludzkiego. Dzięki przemianom, jakie zachodzą w jej strukturze, człowiek mógł przetrwać różnorodne warunki klimatyczne i środowiskowe. Poszczególne grupy krwi pojawiały się stopniowo, wraz z kolejnymi zmianami cywilizacyjnymi. Z pokolenia na pokolenie krew "dostosowywała się" do nowego trybu życia, nowych wyzwań i nowej diety.

Czytaj więcej: Dieta zgodna z grupą krwi

Wegetarianizm i jego odmiany

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: środa, 20 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

Klasyczna kuchnia wegetariańska wyklucza z jadłospisu mięso. Prawdziwi wegetarianie mawiają, że nie jedzą niczego, co ma oczy.

Czytaj więcej: Wegetarianizm i jego odmiany

Makrobiotyka - podstawy

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: środa, 27 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

Nazwa makrobiotyka wywodzi się od greckich słów, oznaczających „wielkie życie" lub „długie życie". Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk – Georges Oshawa, który wyleczył się z przewlekłej choroby, stosując dietę zaleconą mu przez mnichów japońskich.

Czytaj więcej: Makrobiotyka - podstawy

Przechodzimy na zdrową dietę

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: sobota, 09 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

Przejście na prawidłowy sposób odżywiania wymaga prawdziwego "dojrzenia" do tego pomysłu. Zmiana diety wiąże się bowiem ze zmianą wielu dotychczasowych przyzwyczajeń kulinarnych, ograniczeniem lub wręcz odstawieniem pewnych potraw i wprowadzeniem zupełnie nowych składników żywieniowych. 

Czytaj więcej: Przechodzimy na zdrową dietę

Więcej artykułów…

Podkategorie

  • Jedzenie, które leczy

    Przepisy kulinarne, które oprócz walorów smakowych są znakomitymi lekarstwami na różne dolegliwości.