Cukier w kuchni - rodzaje

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: poniedziałek, 06 sierpień 2012 Renata Kuroczycka

PierwszÄ… substancjÄ… sÅ‚adzÄ…cÄ…, jakÄ… poznaÅ‚ czÅ‚owiek byÅ‚ miód z leÅ›nych pszczelich barci. Europejczycy sÅ‚odzili miodem napoje i potrawy aż do poÅ‚owy XIX wieku, dopóki nie upowszechniÅ‚ siÄ™ cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. W Indiach już od 3 tysiÄ…clecia p.n.e. wykorzystywano trzcinÄ™ cukrowÄ…. We współczesnej można używać kilku rodzajów cukru. Do najpopularniejszych należą cukier buraczny, trzcinowy, drzewny, owocowy oraz cukier ze stewii.

Czytaj więcej: Cukier w kuchni - rodzaje

Dieta zgodna z grupÄ… krwi

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: piÄ…tek, 29 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

Krew odgrywa ogromną rolę w ewolucji gatunku ludzkiego. Dzięki przemianom, jakie zachodzą w jej strukturze, człowiek mógł przetrwać różnorodne warunki klimatyczne i środowiskowe. Poszczególne grupy krwi pojawiały się stopniowo, wraz z kolejnymi zmianami cywilizacyjnymi. Z pokolenia na pokolenie krew "dostosowywała się" do nowego trybu życia, nowych wyzwań i nowej diety.

Czytaj więcej: Dieta zgodna z grupą krwi

Wegetarianizm i jego odmiany

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: środa, 20 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

Klasyczna kuchnia wegetariańska wyklucza z jadłospisu mięso. Prawdziwi wegetarianie mawiają, że nie jedzą niczego, co ma oczy.

Czytaj więcej: Wegetarianizm i jego odmiany

Makrobiotyka - podstawy

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: środa, 27 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

Nazwa makrobiotyka wywodzi się od greckich słów, oznaczających „wielkie życie" lub „długie życie". Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk – Georges Oshawa, który wyleczył się z przewlekłej choroby, stosując dietę zaleconą mu przez mnichów japońskich.

Czytaj więcej: Makrobiotyka - podstawy

Przechodzimy na zdrowÄ… dietÄ™

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: sobota, 09 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

PrzejÅ›cie na prawidÅ‚owy sposób odżywiania wymaga prawdziwego "dojrzenia" do tego pomysÅ‚u. Zmiana diety wiąże siÄ™ bowiem ze zmianÄ… wielu dotychczasowych przyzwyczajeÅ„ kulinarnych, ograniczeniem lub wrÄ™cz odstawieniem pewnych potraw i wprowadzeniem zupeÅ‚nie nowych skÅ‚adników żywieniowych. 

Czytaj więcej: Przechodzimy na zdrową dietę

WiÄ™cej artykułów…

Podkategorie

  • Jedzenie, które leczy

    Przepisy kulinarne, które oprócz walorów smakowych są znakomitymi lekarstwami na różne dolegliwości.