Cukier w kuchni - rodzaje
Pierwszą substancją sładzącą, jaką poznał człowiek był miód z leśnych pszczelich barci. Europejczycy słodzili miodem napoje i potrawy aż do połowy XIX wieku, dopóki nie upowszechnił się cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. W Indiach już od 3 tysiąclecia p.n.e. wykorzystywano trzcinę cukrową. We współczesnej można używać kilku rodzajów cukru. Do najpopularniejszych należą cukier buraczny, trzcinowy, drzewny, owocowy oraz cukier ze stewii.
Dieta zgodna z grupÄ… krwi
Krew odgrywa ogromną rolę w ewolucji gatunku ludzkiego. Dzięki przemianom, jakie zachodzą w jej strukturze, człowiek mógł przetrwać różnorodne warunki klimatyczne i środowiskowe. Poszczególne grupy krwi pojawiały się stopniowo, wraz z kolejnymi zmianami cywilizacyjnymi. Z pokolenia na pokolenie krew "dostosowywała się" do nowego trybu życia, nowych wyzwań i nowej diety.
Wegetarianizm i jego odmiany
Klasyczna kuchnia wegetariańska wyklucza z jadłospisu mięso. Prawdziwi wegetarianie mawiają, że nie jedzą niczego, co ma oczy.
Makrobiotyka - podstawy
Nazwa makrobiotyka wywodzi się od greckich słów, oznaczających „wielkie życie" lub „długie życie". Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk – Georges Oshawa, który wyleczył się z przewlekłej choroby, stosując dietę zaleconą mu przez mnichów japońskich.
Przechodzimy na zdrowÄ… dietÄ™
Przejście na prawidłowy sposób odżywiania wymaga prawdziwego "dojrzenia" do tego pomysłu. Zmiana diety wiąże się bowiem ze zmianą wielu dotychczasowych przyzwyczajeń kulinarnych, ograniczeniem lub wręcz odstawieniem pewnych potraw i wprowadzeniem zupełnie nowych składników żywieniowych.
WiÄ™cej artykułów…
Podkategorie
-
Jedzenie, które leczy
Przepisy kulinarne, które oprócz walorów smakowych są znakomitymi lekarstwami na różne dolegliwości.
Strona 2 z 3