Makrobiotyka - podstawy

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: środa, 27 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

Nazwa makrobiotyka wywodzi się od greckich słów, oznaczających „wielkie życie" lub „długie życie". Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk – Georges Oshawa, który wyleczył się z przewlekłej choroby, stosując dietę zaleconą mu przez mnichów japońskich.

Zgodnie z zasadami makrobiotyki, największe znaczenie dla zdrowia człowieka ma jakość i skład jego pożywienia, a także ogólne optymistyczne podejście do życia.

Produkty spożywcze, wchodzące w skład codziennego jadłospisu, powinny być pochodzenia naturalnego (najlepiej z własnego ogródka lub gospodarstw ekologicznych) i jak najmniej poddane obróbce przemysłowej. Wykluczone są wszelkie fast-foody, dania instant, konserwy oraz gotowe potrawy ze słoików. Z mięsa preferuje się ryby oraz owoce morza.

 

Ludziom żyjącym w klimacie umiarkowanym, w społeczeństwie przemysłowym, makrobiotyka proponuje specjalny model żywieniowy, na który składa się:

- 50% pełnych ziaren zbóż (pszenica, żyto, owies, jęczmień, proso, gryka, orkisz, pęczak itp.),

- 30% warzyw,

- 10% nasion roślin strączkowych (fasola, groch, dynia, słonecznik, soczewica, cieciorka, soja)

- oraz 10% lokalnych owoców sezonowych.

 

Główne zasady żywienia makrobiotycznego:

1. Wszystkie owoce i warzywa, które można jeść na surowo, należy jeść właśnie w tej postaci (mają wówczas najwięcej wartościowych składników, które giną podczas gotowania, duszenia czy smażenia).

2. Posiłki trzeba spożywać zawsze spokojnie, bez pośpiechu i tylko wtedy, gdy rzeczywiście odczuwa się głód.

3. Od stołu powinno się wstawać sytym, ale nie przejedzonym.

4. Posiłki można spożywać 3-4 razy dziennie, ostatni – najpóźniej trzy godziny przed pójściem spać.

5. Podczas gotowania najlepiej zrezygnować z kuchenek mikrofalowych i elektrycznych na rzecz tradycyjnego gazu.

 

Oprócz diety (choć jest ona podstawą makrobiotyki) zalecane jest unikanie odzieży z tworzyw sztucznych, długie spacery na świeżym powietrzu i odpowiednia ilość snu, który znakomicie regeneruje organizm.

Makrobiotyka jest bardzo uniwersalnym modelem żywieniowym, jednak ludzie starsi, a także osoby cierpiące na choroby związane z przemianą materii przed zastosowaniem takiego jadłospisu powinni skonsultować się z lekarzem oraz odpowiednio przeszkolonym specjalistą dietetykiem.

O zdrowych zasadach jedzenia można przeczytać w także w artykule Złote zasady jedzenia