Naleśniki - niedoceniony uniwersalizm

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: piątek, 24 sierpień 2012 Renata Kuroczycka

Szybka i bardzo uniwersalna potrawa. Naleśniki można podawać zarówno w wersji deserowej na słodko, jak i w wersji obiadowej z sosem oraz konkretnym farszem.

 

Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, prosty farsz również nie jest pracochłonny. Usmażenie kilku naleśników to sprawa 15 minut. W sumie w ciągu 30-40 minut dobrze zorganizowana osoba może przygotować smaczne danie, które stanowić będzie pełnowartościowy posiłek. Idealne wyjście, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Odpowiednia dekoracja naleśników sprawia, że są one bardzo efektowne wizualnie - taką potrawę można wówczas zaserwować nawet podczas uroczystego obiadu.

 

Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że naleśniki to nasz rodzimy odpowiednik kebabu. I tak jak kebab może mieć różnorodny smak i zawartość, tak samo naleśniki mogą funkcjonować w wersji mięsnej, wegetariańskiej, wegańskiej, deserowo-owocowej itd. To, co włożymy do naleśnika zależy tylko od naszej kulinarnej fantazji, ważne aby farsz był smaczny i miał właściwą konsystencję (jedni lubią nadzienie w postaci gęstej masy, inni wolą składniki pocięte na duże kawałki). Również smak samego ciasta naleśnikowego można dostosować do konkretnego farszu.

 

Istnieje kilka sposobów na dobre ciasto naleśnikowe:

1. Podczas przygotowywania ciasta najlepiej wsypać całą porcję mąki do naczynia i powoli wlewać mleko, starannie mieszając. Z chwilą uzyskania gęstej masy ciasto szybko utrzeć, żeby nie było grudek i dopiero wówczas dolać resztę mleka.

2. Aby naleśniki wyszły bardziej puszyste, część mleka można zastąpić mineralną wodą gazowaną lub piwem.

3. Jeżeli w cieście utworzą się grudki, należy je przetrzeć przez drobne sito lub zmiksować.

4. Naleśniki nie będą przywierały do patelni, jeśli bezpośrednio do ciasta doda się 1-3 łyżki stopionego masła lub oleju. Natłuszczanie patelni jest wówczas zbędne.

5. Naleśniki wyjdą smaczniejsze, jeżeli przed smażeniem gotowe ciasto „odczeka" pół godziny.

6. Do smażenia naleśników najlepiej używać oleju roślinnego albo oleju z pestek winogron.

7. Unikać smażenia na dużym ogniu, aby brzegi ciasta nie wysuszyły się i nie przypaliły.

8. Nie należy przechowywać ciasta dłużej niż 3 dni, lepiej je zamrozić.

9. Ciasto naleśnikowe można przyprawić odpowiednio do rodzaju nadzienia. Danie będzie wówczas znacznie smaczniejsze:

- naleśniki na słodko – do ciasta warto dodać składniki typu: kakao, cynamon, wanilia, przyprawa korzenna, mielone orzechy itp.

- naleśniki mięsne lub warzywne – do ciasta warto dodać przyprawy typu: papryka w proszku, drobniutko posiekana natka pietruszki, koperek, curry, chili itp.