Kuchnia śródziemnomorska, czyli naturalna dieta

Kategoria: Dietetyka Opublikowano: czwartek, 15 październik 2015 Renata Kuroczycka

Kuchnia śródziemnomorska
Nazwa pochodzi od krajów leżących nad Morzem Śródziemnym; dotyczy głównie kuchni włoskiej, greckiej, francuskiej oraz hiszpańskiej. Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą dla mieszkańców Europy i przez wielu specjalistów od żywienia określana jest mianem „diety naturalnej".

Prowadzone przez wiele lat badania oraz obserwacje dowiodły, że opóźnia procesy starzenia, przeciwdziała miażdżycy, a także innym chorobom układu krążenia i pokarmowego. Korzystnie wpływa na unormowanie poziomu cholesterolu, reguluje pracę nerek, wspomaga tarczycę. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich mają najniższy w Europie wskaźnik zachorowalności na choroby serca, które w krajach wysoko rozwiniętych uważane są za choroby cywilizacyjne.

Ze względu na brak przeciwwskazań lekarskich "dietę naturalną" można stosować przez całe życie.

 

W kuchni śródziemnomorskiej dominują makarony, kasze, pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, sery, ryby oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego. Dużą rolę odgrywają zioła przyprawowe (kminek, tymianek, szałwia, bazylia, oregano itp.), które pozwalają ograniczyć używanie soli. Potrawy są zwykle niskokaloryczne i stosunkowo lekkostrawne, bez masła, smalcu, białego pieczywa czy tłustego czerwonego mięsa. Wypieki mączne, czyli ciasta lub placki podaje się w zasadzie tylko przy okazji świąt. Na co dzień w charakterze deseru serwowane są niemal wyłącznie owoce. Kuchnia śródziemnomorska opiera się na potrawach surowych, pieczonych, gotowanych i duszonych, unikając dań wymagających smażenia.

 

Każdy kraj basenu Morza Śródziemnego słynie z własnych regionalnych produktów, a także charakterystycznych specjałów kulinarnych. Najpopularniejsze greckie dania to ser feta, musaka (zapiekanka warzywna), gyros (sałatka mięsna), sos tzatziki i moskari (szaszłyki cielęce z grilla). Włochy znane są ze spaghetti, pizzy oraz serów (np. parmezan, mozzarella, gorgonzola). We Francji za potrawy narodowe uchodzą: tarta, naleśniki, ratatuj (duszone warzywa), croissanty (rogaliki), a także sery (np. camembert, roquefort, brie). Z kolei Hiszpanie słyną z paelli (dania ryżowe), gazpacho (chłodniki na bazie pomidorów), fabady (potrawy z fasoli) i tzw. twardych serów.