Sałata - lekkostrawna i niskokaloryczna
Sałata w 90% składa się z wody. Zawiera bogaty zestaw witamin, mikroelementów oraz błonnik. Jest szeroko wykorzystywana w kuchni tradycyjnej, a także wegetariańskiej.
Cebula w kuchni
Dla większości ludzi cebula to po prostu jedno z warzyw. Tymczasem w medycynie naturalnej jest niezwykle cennym surowcem ziołowym.
Czosnek w kuchni
Zielarze określają czosnek mianem naturalnego antybiotyku. Już starożytni Egipcjanie doskonale znali jego lecznicze właściwości – był świętą rośliną, poświęconą bogini Izydzie. W XVI wieku Paracelsus podkreślał zasługi miazgi czosnkowej w walce z epidemią dżumy.
Chrzan w kuchni
Uprawa chrzanu rozpowszechniona jest w całej strefie klimatu umiarkowanego. Przyprawa ta gościła już na stołach staropolskich, a jej zastosowanie było znacznie szersze niż obecnie.
Jałowiec w kuchni
W średniowieczu wierzono w dezynfekcyjne działanie tej rośliny i stosowano ją do okadzania mieszkań osób chorych zakaźnie.
WiÄ™cej artykułów…
Strona 1 z 4