Sałata - lekkostrawna i niskokaloryczna

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 05 grudzień 2012 Renata Kuroczycka

Sałata w 90% składa się z wody. Zawiera bogaty zestaw witamin, mikroelementów oraz błonnik. Jest szeroko wykorzystywana w kuchni tradycyjnej, a także wegetariańskiej.

Czytaj więcej: Sałata - lekkostrawna i niskokaloryczna

Cebula w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 03 październik 2012 Renata Kuroczycka

Dla większości ludzi cebula to po prostu jedno z warzyw. Tymczasem w medycynie naturalnej jest niezwykle cennym surowcem ziołowym.

Czytaj więcej: Cebula w kuchni

Czosnek w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 24 październik 2012 Renata Kuroczycka

Zielarze określają czosnek mianem naturalnego antybiotyku. Już starożytni Egipcjanie doskonale znali jego lecznicze właściwości – był świętą rośliną, poświęconą bogini Izydzie. W XVI wieku Paracelsus podkreślał zasługi miazgi czosnkowej w walce z epidemią dżumy.

Czytaj więcej: Czosnek w kuchni

Chrzan w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: poniedziałek, 10 wrzesień 2012 Renata Kuroczycka

Uprawa chrzanu rozpowszechniona jest w całej strefie klimatu umiarkowanego. Przyprawa ta gościła już na stołach staropolskich, a jej zastosowanie było znacznie szersze niż obecnie.

Czytaj więcej: Chrzan w kuchni

Jałowiec w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: piątek, 31 sierpień 2012 Renata Kuroczycka

W średniowieczu wierzono w dezynfekcyjne działanie tej rośliny i stosowano ją do okadzania mieszkań osób chorych zakaźnie.

Czytaj więcej: Jałowiec w kuchni