Pietruszka (natka) w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: piątek, 12 październik 2012 Renata Kuroczycka

Polski zielarz, ksiądz Klimuszko, polecał napój z pietruszki jako swego rodzaju "eliksir młodości", czyli środek pomagający do późnych lat zachować sprawność organizmu.

Czytaj więcej: Pietruszka (natka) w kuchni

Pokrzywa w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: czwartek, 21 czerwiec 2012 Renata Kuroczycka

W medycynie wykorzystywana była już w starożytności. Ceniono nie tylko jej właściwości lecznicze, ale również „ochronne" – w dawnych czasach ludzie wierzyli, że jest skutecznym środkiem przeciwko uderzeniom pioruna.

Czytaj więcej: Pokrzywa w kuchni

Roszponka w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: piątek, 11 styczeń 2013 Renata Kuroczycka

Ta roślinna skarbnica minerałów od 2006 roku umieszczona jest na „Czerwonej liście roślin i grzybów Polski", którym grozi całkowite wyginięcie.

Czytaj więcej: Roszponka w kuchni

Pomidory dla smaku i zdrowia

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: poniedziałek, 26 listopad 2012 Renata Kuroczycka

Na polskich stołach pojawiły się dopiero w XVI wieku. Przywiozła je z Włoch i rozpropagowała królowa Bona, żona króla Zygmunta Starego. Szybko zyskały uznanie smakoszy jako wyjątkowo uniwersalne warzywa, które można przygotować na wiele różnych sposobów i jeść zarówno surowe, jak i zapiekane, gotowane, suszone czy też w przetworach.

Czytaj więcej: Pomidory dla smaku i zdrowia

Rukola - dobra dla żołądka

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: poniedziałek, 17 grudzień 2012 Renata Kuroczycka

Należy do rodziny kapustowatych. Niezbyt popularna, a przecież znana już w starożytnym Rzymie. Cierpiącym na kłopoty żołądkowe rzymskim legionistom podawano olej z rukoli, który skutecznie likwidował ich dolegliwości.

Czytaj więcej: Rukola - dobra dla żołądka