Rzodkiewka, rzodkiew - mały smakołyk

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: wtorek, 01 styczeń 2013 Renata Kuroczycka

Podobno mała czerwona rzodkiewka była przysmakiem egipskich faraonów. Wiadomo, że do Europy sprowadzili ją Rzymianie, lecz na dobre zadomowiła się u nas dopiero w XIV wieku.

Czytaj więcej: Rzodkiewka, rzodkiew - mały smakołyk

Szałwia w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: czwartek, 16 sierpień 2012 Renata Kuroczycka
Nazwa tej rośliny pochodzi z języka łacińskiego od słów salvare (ratować) i salvus (zdrowy), co świadczy o tym, jak bardzo ceniona była już przez starożytnych Rzymian i jak szeroki był zakres jej zastosowania.

Czytaj więcej: Szałwia w kuchni

Zioła zamiast soli

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 12 wrzesień 2012 Renata Kuroczycka

Sól nadaje smak wielu potrawom i jest jednym z nieodłącznych składników dzisiejszej diety. Lecz nie zawsze tak było. W dawnych czasach stanowiła towar deficytowy, bo trudno dostępny. Na szczęście ludzie umieli sobie radzić bez solenia.

Czytaj więcej: Zioła zamiast soli

Tłuszcze roślinne - absolutnie niezbędne!

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: poniedziałek, 07 styczeń 2013 Renata Kuroczycka

Tłuszcze roślinne towarzyszyły człowiekowi od początku istnienia naszego gatunku. Najpierw przyswajano je ze zjadanych na surowo korzonków, bulw czy niektórych owoców. Na dobre weszły do jadłospisu z chwilą, gdy nasi przodkowie wybrali osiadły tryb życia i zajęli się rolnictwem.

Czytaj więcej: Tłuszcze roślinne - absolutnie niezbędne!