Koper w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: piątek, 21 wrzesień 2012 Renata Kuroczycka

Jedna z najstarszych i najbardziej uniwersalnych roślin przyprawowych, używana już w starożytnym Egipcie, Rzymie oraz Grecji. Koper stosuje się w kuchniach niemal wszystkich krajów europejskich, azjatyckich i amerykańskich. W Polsce znany jest od czasów królowej Bony.

Czytaj więcej: Koper w kuchni

Lebioda w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 18 lipiec 2012 Renata Kuroczycka

Przez większość posiadaczy ogrodów traktowana jest jak zwykły chwast, jednak roślina ta ma za sobą bogatą „historię kulinarną": badania archeologiczne wykazały, że służyła ludziom za pokarm już w okresie neolitu!

Czytaj więcej: Lebioda w kuchni

Mniszek w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 01 sierpień 2012 Renata Kuroczycka

Mniszek lekarski, czyli popularny „dmuchawiec". Znany był już Arabom. Powszechnie stosowano go także w Indiach i Chinach.

Czytaj więcej: Mniszek w kuchni

Mięta w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: poniedziałek, 05 listopad 2012 Renata Kuroczycka

Lecznicze właściwości mięty pieprzowej znane są już od tysiącleci. W staroegipskim papirusie, pochodzącym z około 1550 r. p.n.e., zawierającym spis używanych wówczas leków, została wymieniona jako skuteczne lekarstwo żołądkowe. Wykorzystywała ją również medycyna starochińska i starojapońska. W krajach o upalnym klimacie jest cenionym środkiem odświeżającym.

Czytaj więcej: Mięta w kuchni

Papryka w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: czwartek, 15 listopad 2012 Renata Kuroczycka

Najprawdopodobniej pochodzi z Ameryki. Niektóre jej gatunki odnalezione zostały w grobach mieszkańców starożytnego Peru, pochowanych na długo przed odkryciem tego państwa przez Europejczyków.

Czytaj więcej: Papryka w kuchni