Koper w kuchni
Jedna z najstarszych i najbardziej uniwersalnych roślin przyprawowych, używana już w starożytnym Egipcie, Rzymie oraz Grecji. Koper stosuje się w kuchniach niemal wszystkich krajów europejskich, azjatyckich i amerykańskich. W Polsce znany jest od czasów królowej Bony.
Lebioda w kuchni
Przez większość posiadaczy ogrodów traktowana jest jak zwykły chwast, jednak roślina ta ma za sobą bogatą „historię kulinarną": badania archeologiczne wykazały, że służyła ludziom za pokarm już w okresie neolitu!
Mniszek w kuchni
Mniszek lekarski, czyli popularny „dmuchawiec". Znany był już Arabom. Powszechnie stosowano go także w Indiach i Chinach.
Mięta w kuchni
Lecznicze właściwości mięty pieprzowej znane są już od tysiącleci. W staroegipskim papirusie, pochodzącym z około 1550 r. p.n.e., zawierającym spis używanych wówczas leków, została wymieniona jako skuteczne lekarstwo żołądkowe. Wykorzystywała ją również medycyna starochińska i starojapońska. W krajach o upalnym klimacie jest cenionym środkiem odświeżającym.
Papryka w kuchni
Najprawdopodobniej pochodzi z Ameryki. Niektóre jej gatunki odnalezione zostały w grobach mieszkańców starożytnego Peru, pochowanych na długo przed odkryciem tego państwa przez Europejczyków.
WiÄ™cej artykułów…
Strona 2 z 4