Mniszek w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 01 sierpień 2012 Renata Kuroczycka

Mniszek lekarski, czyli popularny „dmuchawiec". Znany był już Arabom. Powszechnie stosowano go także w Indiach i Chinach.

W staropolskich czasach służył młodej pannie do wróżenia czy narzeczony dochowuje jej wierności: dziewczyna musiała solidnie dmuchnąć w główkę mniszka trzy razy; jeśli wszystkie nasionka zostały zdmuchnięte, oznaczało to, że kawaler myśli już o innej.

 

Zielarze stosują tę roślinę jako lek, który zwiększa wydzielanie żółci (łagodzi choroby wątroby i woreczka żółciowego), pomaga w trawieniu, usprawnia przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi (wchodzi w skład przeciwcukrzycowych mieszanek ziołowych, zalecanych we wczesnych stadiach cukrzycy) oraz działa moczopędnie i oczyszczająco w chorobach nerek.

 

Sałatki z mniszka


Wariant I

30 dag liści mniszka, 2 marchewki, 2 jabłka, 1/2 szklanki śmietany, sok z cytryny, sól, cukier.

Dokładnie umyte liście mniszka pokroić w paseczki. Umytą marchewkę zetrzeć na tarce owocowej (o małych oczkach), obrane jabłka zetrzeć na tarce warzywnej (o dużych oczkach). Przygotowane składniki sałatki wymieszać w salaterce, dolać śmietanę i doprawić do smaku.

 

Wariant II

30 dag liści mniszka, 5-6 pieczarek, 4-5 orzechów włoskich (bez łupin), 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki białego wina wytrawnego, sok z cytryny, sól, cukier.

Dokładnie umyte liście mniszka oraz oczyszczone pieczarki pokroić w paseczki. Dodać sparzone wrzącą wodą, obrane ze skórki i posiekane orzechy. Wlać wino wraz z olejem. Wszystkie składniki starannie wymieszać, po czym sałatkę doprawić do smaku.

 

Wariant III

30 dag liści mniszka, 2 papryki konserwowe, 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego, 2-3 łyżki siekanego szczypiorku, sok z cytryny, sól, cukier.

Dokładnie umyte liście mniszka oraz osączone z zalewy strąki papryki pokroić w paseczki. Dodać szczypiorek wraz z olejem. Sałatkę wymieszać i doprawić do smaku.