Cebula w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 03 październik 2012 Renata Kuroczycka

Dla większości ludzi cebula to po prostu jedno z warzyw. Tymczasem w medycynie naturalnej jest niezwykle cennym surowcem ziołowym.

Na jej właściwościach leczniczych jako pierwsi poznali się Persowie, później zaczęli ją stosować Grecy i Rzymianie. W średniowieczu znana była już w całej Europie. W czasie II wojny światowej, gdy brakowało lekarstw, w szpitalach wojskowych zainfekowane rany odkażano miazgą ze świeżej cebuli.

Ze względu na dużą zawartość witamin cebulę zaleca się przy wszelkiego rodzaju awitaminozach. Zupy cebulowe stosowane są także jako dietetyczny lek w przypadku cukrzycy. Cebula zmniejsza również poziom cholesterolu we krwi i hamuje rozwój miażdżycy. Sok tej rośliny wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu przeziębień oraz niektórych chorób wirusowych.

 

Cebula w mleku

50 dag cebuli (dymki lub szalotki), 1 szklanka zsiadłego mleka, 2/3 szklanki śmietanki, 2-3 łyżki masła lub masła roślinnego, natka pietruszki, cukier, sól, pieprz.
Obraną cebulę sparzyć wrzącą wodą, po czym odcedzić, ostudzić, zalać roztrzepanym zsiadłym mlekiem i odstawić na 5 godzin w chłodne miejsce. Następnie cebulki wyjąć, porządnie opłukać, osączyć z wody i podsmażyć na maśle (nie rumienić!). Dolać śmietankę oraz doprawić do smaku. Potrawę dusić do miękkości, stale mieszając. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby ponownie doprawić do smaku.

 

Pikantna surówka cebulowa
1 czerwona cebula, 1 biała cebula, 1 pomidor (bez skórki), 1 łyżka siekanej natki pietruszki.
Sos: 2-3 łyżki oleju słonecznikowego, szczypta papryczki chili (świeżej lub w proszku), sok z cytryny, sól, cukier.

Obrane cebule pokroić w cienkie wiórki, dodać pocięty w kostkę pomidor oraz pietruszkę. Składniki sosu połączyć, porcjując przyprawy według własnego smaku. Gotowym sosem zalać sałatkę i wymieszać.

 

Kanapka z cebulą „antyprzeziębieniowa"
1-2 kromki pieczywa razowego, 1 mała cebula, masło.
Chleb posmarować miękkim masłem i grubo oprószyć siekaną cebulką.
Korzystny dodatek: szklanka ciepłego mleka z miodem.

 

Nalewka cebulowa
40 dag cebuli, 6-8 goździków, 6-8 łyżek miodu, 1 butelka białego wina wytrawnego.
Obraną, umytą cebulę zmielić, zalać winem, odstawić na 2 tygodnie, po czym przecedzić przez lejek z watą lub filtr do kawy. Miód podgrzać razem z goździkami (do zrumienienia), wymieszać z odcedzonym winem cebulowym, szczelnie zamknąć i ponownie odstawić na 3-4 tygodnie. W przypadku przeziębienia nalewkę pić 3 razy dziennie po 1 łyżce lub profilaktycznie 1 łyżkę raz dziennie wieczorem.