Czosnek w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: środa, 24 październik 2012 Renata Kuroczycka

Zielarze określają czosnek mianem naturalnego antybiotyku. Już starożytni Egipcjanie doskonale znali jego lecznicze właściwości – był świętą rośliną, poświęconą bogini Izydzie. W XVI wieku Paracelsus podkreślał zasługi miazgi czosnkowej w walce z epidemią dżumy.

 

Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze, także w stosunku do tych bakterii, które są najgroźniejsze dla człowieka, a zdążyły się już uodpornić na liczne chemiczne antybiotyki – gronkowca złocistego, paciorkowców, pałeczek okrężnicy itp. Ponadto działa przeciwskurczowo, obniża poziom cholesterolu oraz wysokie ciśnienie krwi, usprawnia krążenie i dopływ tlenu do komórek organizmu. Jest skuteczny także w przypadkach zatruć nikotyną u nałogowych palaczy. Może być również podawany jako środek profilaktyczny przeciwko wielu chorobom starszego wieku (1-3 ząbki dziennie, zawsze podczas posiłku, gdyż jedzony samodzielnie silnie podrażnia błonę śluzową żołądka). W aptekach sprzedawane są specjalne preparaty czosnkowe.

 

We współczesnej amerykańskiej Kalifornii znajduje się miasto Gilroy, uważane za czosnkową stolicę świata. Co roku odbywa się tam trzydniowy Festiwal Czosnkowy, na którym można skosztować m.in. kompotu z czosnku albo lodów czosnkowych.

 

Czosnkowa zapiekanka
1-2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, 1 główka czosnku, 1 łyżka majeranku, 2-łyżki masła lub margaryny.
Obrany czosnek przepuścić przez praskę, dodać majeranek i wymieszać razem z miękką margaryną na jednolitą pastę. Chleb z obydwu stron grubo posmarować pastą czosnkową, po czym zawinąć w folię aluminiową i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do temp. 180ºC.

 

Przekąska z czosnku
50 dag czosnku, 2-3 papryki czerwone (oczyszczone z nasion), 4-5 łyżek oliwy lub oleju, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz.
Obrane ząbki czosnku podsmażyć na tłuszczu razem z drobno pokrojoną papryką. Dodać wymieszaną z mąką śmietanę oraz sparzone rodzynki. Całość wymieszać, doprawić do smaku i chwilę gotować na średnim ogniu. Podawać na gorąco.

 

Czosnek marynowany
6 główek czosnku, 200 ml wody, 100 ml octu 10%, cukier, sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe.
Obrane ząbki czosnku sparzyć, po czym osuszyć. Zagotować wodę z octem, szczyptą soli i cukrem. Czosnek ułożyć w słoikach, dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz pokruszony liść laurowy. Słoiki zalać gorącą marynatą i szczelnie zamknąć.