Mięta w kuchni

Kategoria: Jedzenie, które leczy Opublikowano: poniedziałek, 05 listopad 2012 Renata Kuroczycka

Lecznicze właściwości mięty pieprzowej znane są już od tysiącleci. W staroegipskim papirusie, pochodzącym z około 1550 r. p.n.e., zawierającym spis używanych wówczas leków, została wymieniona jako skuteczne lekarstwo żołądkowe. Wykorzystywała ją również medycyna starochińska i starojapońska. W krajach o upalnym klimacie jest cenionym środkiem odświeżającym.

 

Liście mięty pieprzowej zalecane są w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, objawiających się nudnościami, odbijaniem, wzdęciami, zgagą, niedostatecznym wydzielaniem soków trawiennych itp. Stosuje się je również przy schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, a także w chorobach układu krążenia (np. nerwicy serca) oraz dróg moczowych. Mentol i olejek miętowy są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym do aromatyzowania likierów, cukierków, gumy do żucia itp.

 

Sorbet z mięty
1-2 szklanki świeżych liści mięty, 3 szklanki zimnej wody, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soku z cytryny.
Cukier rozpuścić w 1 szklance wody i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować dalsze 5 minut, stale mieszając. Liście mięty dokładnie rozetrzeć w 1 szklance wody, dolać jeszcze 1 szklankę wody oraz sok z cytryny, porządnie wymieszać, po czym odcedzić przez gazę. Otrzymany sok miętowy połączyć z syropem cukrowym i ukręcić mikserem (lub w maszynce do lodów) na gładką masę. Sorbet przełożyć do pucharków; podawać na chłodno. Bardzo orzeźwiający deser!.

 

Herbatka miętowa
Ulubiona czarna herbata, kilka listków świeżej mięty.
Esencję herbaty zalać wrzącą wodą i od razu wrzucić listki mięty. Filiżankę przykryć spodeczkiem i odczekać kilka minut, aby mięta nasyciła herbatkę. Podawać do picia po ciężkostrawnych daniach lub w przypadku niestrawności (w razie potrzeby można osłodzić miodem).
● Schłodzona herbatka miętowa z dodatkiem 1-3 kostek lodu jest wspaniałym napojem orzeźwiającym na letnie dni.