CO TO JEST DIETA I DLACZEGO JEST ICH TAK DUŻO

Dieta – to po prostu sposób odżywiania.

Choć słowo „dieta” wielu osobom kojarzy się z rygorystycznym odchudzaniem, w rzeczywistości oznacza ono codzienne nawyki żywieniowe – to: co, kiedy i jak jemy. Dieta może być zbilansowana lub uboga, świadoma albo przypadkowa, prozdrowotna lub obciążająca organizm.

Nowe diety pojawiają się niemal każdego roku.

Część z nich to przemijające mody, często wspierane przez influencerów i media społecznościowe, które obiecują szybkie efekty – szczególnie w zakresie utraty wagi czy poprawy wyglądu. Inne mają solidne podstawy naukowe – powstają w wyniku badań nad wpływem określonych składników odżywczych na zdrowie, długość życia czy ryzyko chorób przewlekłych.

Dlaczego pojawia się tyle diet?

Ludzie coraz częściej poszukują sposobów na poprawę jakości życia poprzez jedzenie. Z jednej strony wzrasta świadomość zdrowotna, z drugiej – powszechne są choroby dietozależne, takie jak otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, insulinooporność czy stany zapalne. To sprawia, że zarówno naukowcy w laboratoriach, jak i osoby prywatne, eksperymentują z różnymi sposobami żywienia.

Moda kontra nauka – jak odróżnić wartościową dietę od chwilowego trendu?

Diety oparte na nauce charakteryzują się tym, że:

  • nie eliminują bez powodu całych grup produktów (chyba że jest ku temu realne wskazanie zdrowotne, np. gluten-celiaklia),
  • są zrównoważone i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych,
  • opierają się na dowodach z badań populacyjnych i klinicznych,
  • mają pozytywny wpływ na zdrowie w dłuższej perspektywie.

Natomiast diety modne często:

  • obiecują szybkie efekty (np. „schudniesz 10 kg w miesiąc”),
  • są bardzo restrykcyjne,
  • eliminują wiele produktów bez uzasadnienia,
  • promowane są przez celebrytów, niekoniecznie specjalistów,
  • przy okazji tych diet często oferowane są jakieś suplementy.

Wybór odpowiedniej diety to sprawa indywidualna.

Nie istnieje jedna, idealna dieta dla wszystkich. Wybierając sposób odżywiania, warto kierować się nie tylko modą czy opinią innych, ale przede wszystkim własnym samopoczuciem, wynikami badań i ewentualnymi wskazaniami medycznymi. W razie wątpliwości – warto skonsultować się z dietetykiem.